Bronikowskiego 1/10a, 02-796 Warszawa
Pn - Pt: 8.00 - 20.00, Sb: 9.00 - 15.00

Blog

Korzyści wynikające ze stosowania diety DASH u kobiet z PCOS

Zespół policystycznych jajników (polycystic ovary syndrome, PCOS) jest metaboliczno-endokrynnym schorzeniem dotykającym kobiety w wieku reprodukcyjnym. Towarzyszy mu często niepłodność, oporność insulinowa i zespół metaboliczny a niekiedy również cukrzyca typu 2. autor tekstu:dietetyk kliniczny, dr Łukasz Kowalski W tym roku została opublikowana systematyczna praca przeglądowa i metaanaliza sieciowa, w której przeanalizowano wpływ różnych diet i stosowania […]

SIBO metanowe – jedna z przyczyn wzdęć brzucha i zaparć

SIBO metanowe (inna nazwa: przerost metanogenów w jelitach – ang. Intestinal Methanogen Overgrowth, IMO) wiąże się z nadmiernym nagromadzeniem archeonów w obszarze jelita cienkiego. Te podobne do bakterii mikroorganizmy produkują gaz (metan – stąd nazwa), który przy dużym stężeniu może wydłużać czas pasażu jelitowego a tym samym wywoływać wzdęcia brzucha, nadmierne gazy jelitowe i zaparcia.. […]

Wpływ orzechów na funkcje seksualne u mężczyzn

W jednym z dotychczas przeprowadzonych badań wykazano, że wprowadzenie do diety dużych ilości (100 g na dzień) orzechów pistacjowych po 3 tygodniach przyczyniło się do poprawy punktacji we wszystkich domenach Międzynarodowego Wskaźnika Funkcji Erekcyjnej (ang. International Index of Erectile Function) u mężczyzn z zaburzeniami erekcji. autor tekstu:dietetyk kliniczny, dr Łukasz Kowalski Międzynarodowy Wskaźnik Funkcji Erekcyjnej […]

Imbir może łagodzić objawy niedoczynności tarczycy

Część pacjentów z niedoczynnością tarczycy, którzy przyjmują lewotyroksynę i mają stężenie TSH w zakresie referencyjnym nadal odnotowuje objawy niedoczynności tarczycy. Jednym z pomocnych rozwiązań dla takich osób może być wprowadzenie suplementu z imbirem. autor tekstu:dietetyk kliniczny, dr Łukasz Kowalski W niedawno opublikowanym badaniu z udziałem pacjentów z niedoczynnością tarczycy przyjmujących lewotyroksynę stosowanie kapsułek zawierających sproszkowany […]

5 produktów, które mogą obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi i inne nowotwory

Twoje żywienie ma ogromny wpływ na wiele aspektów Twojego zdrowia, w tym na ryzyko rozwoju chorób przewlekłych, takich jak choroby serca, cukrzyca i nowotwory. Wykazano, że dieta ma duży wpływ na powstawanie nowotworów, a wiele produktów spożywczych zawiera korzystne związki, które mogą pomóc w zmniejszeniu ryzyka ich powstawania. Istnieją również badania pokazujące, że wyższe spożycie […]

Święte ziarno Inków, ryż peruwiański, a nasz „superfood” – czyli dlaczego warto jeść KOMOSĘ RYŻOWĄ

Komosa ryżowa (Quinoa) zyskała w ciągu ostatnich lat sporą popularność jako zdrowa żywność, choć ludzie uprawiają ją w Ameryce Południowej od czasów starożytnych. autorka tekstu:dietetyk kliniczny, mgr Adrianna Bojarczuk Setki lat temu Inkowie uważali to starożytne ziarno za święte pożywienie. W ciągu ostatnich kilku dekad popularność komosy znacznie wzrosła, ponieważ zwiększyło się także zapotrzebowanie na […]