dietetyk kliniczny mgr Adrianna Bojarczuk

Adrianna Bojarczuk

mgr Adrianna Bojarczuk

Dietetyka, testy SIBO

Informacje o specjaliście

Jestem dietetykiem klinicznym, absolwentką Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, SGGW w Warszawie oraz UTAD w Portugalii. Poprzez wieloletnią praktykę wypracowałam skuteczne metody indywidualnej współpracy z podopiecznymi, którzy z moją pomocą osiągają swoje cele i uczą się je utrzymywać, poprawiając komfort swojego życia. W mojej pracy stawiam przede wszystkim na trwałą zmianę nawyków żywieniowych, pokazuję jak jeść smacznie i zdrowo, aby poprawić swój stan zdrowia i wygląd sylwetki. Dieta moich pacjentów to nie miesiące męczarni i oczekiwania na kolejny posiłek, a smaczny i zbilansowany jadłospis, który daje satysfakcję i uczucie sytości. Obszar dietetyki w którym się specjalizuję to choroby autoimmunologiczne oraz problemy jelitowe. Choroby takie jak zespół jelita drażliwego i SIBO to w ostatnich czasach ogromny problem diagnostyczny. Z tego względu postanowiłam połączyć moją pasję jaką jest dietoterapia z elementem diagnostyki zaburzeń jelitowych. Dzięki możliwości wykonania w moim gabinecie wodorowych testów oddechowych gwarantuję pacjentom holistyczną opiekę i indywidualne podejście.

Zakres i cennik usług

  • Wstępna konsultacja dietetyczna150 zł. Na każdą konsultację składają się trzy segmenty: analiza potrzeb, określenie celu oraz ustalenie planu działania.
    • Badanie, analiza potrzeb: Podczas pierwszego spotkania dietetyk wykona Ci specjalistyczną analizę składu ciała (BIA) – jest to nieinwazyjne badanie za pomocą analizatora. Wyniki zostaną Ci szczegółowo opisane i objaśnione, dowiesz się min. jaka jest w Twoim organizmie zawartość tkanki tłuszczowej, masa mięśni, poziom nawodnienia, a także poznasz swoje zapotrzebowanie energetyczne i wiele innych wskaźników.
    • Wywiad, określenie celu: Dodatkowo dietetyk przeprowadzi z Tobą szczegółowy wywiad żywieniowy, podczas którego omówicie wspólnie Twoje potrzeby oraz ustalicie realny cel i indywidualny plan działania. Taki wywiad pozwoli dietetykowi dopasować dietoterapię do Twojego stanu zdrowia, stylu życia, aktywności fizycznej oraz umiejętności kulinarnych.
    • Ustalenie planu działania + wstępne zalecenia: Podczas pierwszej konsultacji dietetyk przeanalizuje także Twój dzienniczek żywieniowy oraz wyniki badań. Dzięki temu już wtedy otrzymasz wstępne zalecenia oraz plan dalszej indywidualnej dietoterapii.
  • 14- dniowy plan indywidualnej opieki dietetycznej – 200 albo 300 zł. Jest to dopasowany do Twoich potrzeb specjalistyczny plan żywieniowy. Wraz z jadłospisem otrzymasz szczegółowe zalecenia i praktyczne wskazówki, a także proste przepisy i gotową listę zakupów.
    • Podstawowy – dla pacjentów zdrowych, w celu normalizacji masy ciała – 200 zł
    • Kliniczny – dla pacjentów z problemami zdrowotnymi, w celu poprawy stanu zdrowia oraz normalizacji masy ciała – 300 zł\

 

  • Konsultacja kontrolna – 130 zł. Wizyta kontrolna wraz z analizą składu ciała ma na celu monitorowanie zmian zachodzących w Twoim organizmie i skuteczność zastosowanej dietoterapii – efekty są widoczne już po tygodniu stosowania się do zaleceń!
    Jest to czas na omówienie Twoich postępów oraz analizę problemów, dzięki czemu możliwe będzie wprowadzenie do planu ewentualnych zmian w zależności od Twoich efektów i potrzeb. Na każdej z konsultacji kontrolnych dietetyk odpowie na Twoje pytania, wskaże odpowiednie rozwiązania i zmotywuje Cię do działania. Wspólnie ustalicie kolejne cele, do których chcesz dążyć. Dodatkowym elementem konsultacji kontrolnych jest edukacja żywieniowa, dzięki której dietetyk przekaże Ci odpowiednią wiedzę, aby wcielenie w życie nawyków nie było chwilowe lecz długoterminowe.

 

  • Wodorowy test oddechowy.
    • Samodzielne badanie z wynikiem – 220 zł
    • Badanie z wynikiem + konsultacja z omówienie wyniku + zalecenia – 280 złWodorowy test oddechowy to bezbolesne i bezinwazyjne badanie polegające na pomiarze zawartości wodoru w wydychanym powietrzu, dzięki któremu możemy stwierdzić, bądź wykluczyć szereg dolegliwości gastrologicznych i nietolerancji żywieniowych takich jak:
      • nietolerancja fruktozy
      • nietolerancja laktozy
      • przerost bakteryjny jelita cienkiego – SIBO (small intestinal bacterial overgrowth).

Jak przebiega wodorowy test oddechowy?

  1. Na początku pacjent wydycha powietrze przez ustnik do miernika – jest to pomiar bazowy, który potwierdza odpowiednie przygotowanie pacjenta do badania
  2. Dietetyk podaje odczynnik właściwy dla określonego badania – odczynnik jest w cenie badania (fruktoza, laktoza, laktuloza).
  3. Następnie wykonywane są pomiary wydmuchiwanego powietrza w odstępach 15-30 minut.
  4. Całość badania to czas 120 lub 180 minut ( w zależności od diagnozowanej dolegliwości).

Ze względu na fakt, że każdorazowo podaje się inny czynnik obciążający, w danym dniu można wykonać tylko jeden wodorowy test oddechowy.

Artykuły specjalisty

WODOROWY TEST ODDECHOWY

Wodorowy test oddechowy to bezbolesne i bezinwazyjne badanie polegające na pomiarze zawartości wodoru w wydychanym powietrzu, dzięki któremu możemy stwierdzić, bądź wykluczyć szereg dolegliwości gastrologicznych i nietolerancji żywieniowyc