Kiszone warzywa – wspomagają Twoją odporność
Kiszone warzywa jest to żywność poddana procesowi fermentacji mlekowej przeprowadzanej przez bakterie mlekowe (w celu przedłużenia przydatności do jej spożycia). Dzięki tej fermentacji warzywa mogą mieć nowe właściwości prozdrowotne. Oprócz białej kapusty i ogórków kiszeniu możemy poddać również inne warzywa – np. buraki, kalafiora, marchew, cukinię i paprykę.
Kiszonki – cenne właściwości żywieniowe
Fermentacja mlekowa polega na tym, że cukry proste zawarte w komórkach roślinnych rozkładają się na kwas mlekowy. Sprawia to, że produkty poddane kiszeniu są mniej kaloryczne. Powstały w wyniku tego procesu kwas mlekowy usprawnia funkcjonowanie jelit, zaś bakterie kwasu mlekowego pełnią funkcję probiotyków – mają działanie przeciwstawne w stosunku do szkodliwych patogenów jelitowych, dzięki czemu wpływają na normalizację składu mikroflory jelitowej. Bakterie mlekowe stymulują układ immunologiczny, czyli wspomagają odporność człowieka poprzez zapewnienie prawidłowej równowagi naturalnej mikroflory, która zasiedla przewód pokarmowy.
Zbawienny wpływ bakterii probiotycznych
Ponadto bakterie probiotyczne mają bardzo pozytywny wpływ podczas leczenia wielu chorób. Probiotyki wspomagają leczenie i skracają czas trwania kuracji przeciwtrądzikowej. Poprawiają stan zdrowia pacjentów dotkniętych zespołem jelita drażliwego. Mogą zapobiec rozwojowi chorób jamy ustnej, w tym próchnicy. Wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi, czyli zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia. Bakterie probiotyczne są bardzo pomocne w leczeniu alergii pokarmowych i stanów zapalnych jelit, a także po kuracji antybiotykowej.
Duża zawartość witamin, błonnika, kwasu foliowego oraz składników mineralnych
Dodatkowo żywność poddana procesowi kiszenia zawiera duże ilości witaminy C, która ma właściwości przeciwutleniające oraz bierze udział w syntezie krwinek czerwonych. Kiszonki zawierają również: witaminy A oraz E (które także są antyoksydantami – działają przeciwnowotworowo i opóźniają starzenie się komórek), witaminy z grupy B, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, magnez i potas. Są także dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który poprawia funkcjonowanie jelit i zapobiega zaparciom.
Zrób to sam – przepis na kiszone buraki wspomagające odporność:
- 1 kg buraków
- 1 litr wody (przegotowanej i ostudzonej)
- 3 ząbki czosnku
- 2 listki laurowe
- 2 ziarenka pieprzu
- 1 łyżka soli (koniecznie soli jodowanej)
- koper
- kawałek chrzanu
Przepis
Obierz buraki ze skórki, pokrój na plasterki i włóż do dużego słoika. Ząbki czosnku delikatnie zmiażdż i dodaj do buraków razem z listkami laurowymi, koprem, chrzanem i pieprzem. Zalej wodą zagotowaną z solą i lekko przestudzoną (woda musi być ciepła). Wszystkie składniki dociśnij (muszą być one poniżej poziomu wody). Zamknij słoik i pozostaw na 5-6 dni w temperaturze pokojowej. Następnie wstaw słoik do lodówki. Po kilku dniach (do 2 – 3 tygodni) możesz już wykorzystać buraczki – z kiszonych buraków i soku możesz zrobić barszcz albo możesz wypić sok, zaś z buraków zrobić sałatkę lub surówkę.